Examenul de conducere, atat privind proba teoretica, cat si cea practica, este de multe ori un test de maturitate, fiind vorba de o serie de situatii stresante si uneori chiar frustrante. Mai mult de atat, o astfel de decizie implica cheltuieli serioase care trebuie luate in considerare. Acesta este si motivul pentru care cu cat se termina mai repede si este luat „din prima”, cu atat satisfactia este mai mare, iar statutul de sofer mai apreciat. Putini sunt cei care reusesc sa raspunda la cele 26 de intrebari teoretice, ca apoi sa primeasca felicitarile agentului de politie dupa finalizarea probei practice. Sfaturile de mai jos iti ofera o serie de pasi simpli prin care poti reduce stresul si iti poti maximiza sansele de a te bucura de permisul de conducere.
- Alege un instructor auto care sa te inteleaga si sa iti demonstreze ca are capacitatea de a te invata
Primul pas spre reusita este o decizie inteleapta atunci cand alegi instructorul auto. Astfel, nu trebuie sa te uiti doar dupa pretul cel mai mic sau dupa masina pe care urmeaza sa inveti sa conduci. In primul rand trebuie sa vorbesc cu instructorul, sa vezi care sunt metodele lui de invatare si modul in care va aborda orele de curs.
- Invata teoria „ca la carte”
Multe persoane care incep scoala de soferi uita ca trebuie sa inveti regulile de circulatie si semnele pentru a fi in stare sa te poti descurca in trafic. Concomitent cu inceperea orelor de condus fiecare cursant in parte trebuie sa participe si la orele de teorie. Cu toate acestea, de multe ori, orele propuse de fiecare scoala de soferi in parte nu sunt de ajuns, astfel ca este nevoie de interes si determinare pentru lectii personale suplimentare.
- Chestionare, chestionare, chestionare
Partea teoretica este extrem de importanta, iar multe persoane nu pot sa depaseasca examenul teoretic deoarece nu aprofundeaza intrebarile propuse de autoritati. Astfel, este necesara intelegerea cerintelor pentru fiecare intrebare in parte pentru a oferi un raspuns corect de fiecare data. In prezent, exista numeroase aplicatii pe telefonul mobil care ofera grile de intrebari sau chestionare. Mai mult, in cazul unui raspuns gresit, acestea ofera varianta corecta, concomitent cu o explicatie elocventa si usor de inteles. De asemenea, internetul abunda de site-uri care ofera chestionare gratuite.
- Nu te lasa intimidat de familie sau prieteni
Fiecare dintre noi are prieteni sau cunostinte care se lauda ca au reusit sa isi ia permisul cu usurinta, fara sa invete. Nu ii asculta! Incearca sa ajungi la examene, atat cele practice, cat si teoretice, cat mai pregatit si mai calm. Daca esti sigur pe tine si cunosti legislatia in vigoare, nimeni nu te mai poate impiedica sa iti iei permisul mult visat. Mai mult de atat, atunci cand te pregatesti de proba practica incearca sa iti aduci aminte de zecile de ore in care ai invatat sa conduci si sa stapanesti masina.
Acestea sunt doar cateva dintre sfaturile de care orice invatacel trebuie sa tina cont daca doreste sa devina un sofer responsabil, pregatit sa infrunte traficul auto. Nu uita, respecta indrumarile instructorului si fii atent la cei din jur.